Fotokopi Makinesinin İcadı


Ders notlarını, fotoğraflarımızı, yazdığımız bir yazıyı ya da kitabın bir bölümünü kopyalama ihtiyacını her zaman hissetmişizdir. Final, vize ya da sınav zamanlarında kırtasiyelerin yolunu tutup notlarının fotokopisini çektirmeyen yoktur aramızda. Kağıdı yerleştiriyorsun bir tuşa basıyorsun ve işlem tamam, belgenin aynısından bir tane daha elimizde bulunuyor. Fotokopi makinesinin icadı olmasaydı hayatımızın zorlaşacağı kesin. Peki fotokopi makinesini kim icat etti, fotokopi makinesinin icadı nasıl oldu? Fotokopi makinesini Chester Carlson tarafından icat edilmiştir.

Fotokopi makinesine bu kadar ihtiyacımız olmasına rağmen fotokopi makinesinin ilk patenti alındığında kimse kullanmak istemedi ve bir işe yarayacağını düşünmedi. Günümüzde adını sıkça duyduğumuz IBM, Kodak, General Electric gibi şirketlere fotokopi makinesine sponsor olarak üretimini yapma teklifini reddettiler. Ancak fotokopi makinesinin mucidi Chester Carlson’un pes etmemesi sayesinde fotokopi makinesi bugünkü halini aldı.


Fotokopi makinesinin icadının ardındaki isim Chester Carlson çalıştığı patent firmasındaki her patentin defalarca kopyalandığını, bu kopyalama işleminin elle ya da fotoğraf yoluyla yapıldığını fark eder. Her iki yöntem de sıkıcı ve gereksiz zaman kaybettiriyordu. Chester Carlson bu sıkıntıyı fark eder ve çözüm aramaya başlar. Onun gördüğü bu eksiklik sayesinde fotokopi makinesini icat edilir.

Chester Carlson bu soruna çözüm aramak için birçok kaynaktan bilgi alır ancak bir sonuca varamaz. Macar bir fizikçi olan Paul Selenyi ışığın belirli kimyasal ve metallerin üzerinde iletkenliğini arttırdığını keşfeder. Carlson bu buluşun üzerine çalışmalar yapar ve evinin mutfağında yaptığı çalışmalar sonucunda “elektrofotografi” adlı bir cihaz bulur ve ilk patentini Ekim 1937’de alır. Fotokopi makinesi aynı adla olmasa da Ekim 1937 yılında icat edildi.


Başlangıçta büyük şirketler yatırımın yüksek bir tutara denk geleceğini düşündükleri için olaya ilgi göstermezler. Carlson kar amacı gütmeyen Batelle Enstitüsü ile temas kurar ve anlaşma imzalar. İlk fotokopi makineleri 1949 yılında piyasaya sürülmeye başlandı. 1911 yılına kadar fotokopi makineleri yalnızca 9×14 inçlik boyutlarda kopyalama yapabildiği için fotokopi makinelerine ‘914’ adı verildi.


Kaynak
icatetti.com


Daha yeni Daha eski

İletişim Formu