Ejder Meyvesi (Pitaya) Nedir ? Nerede Yetişir ? Faydaları Nelerdir ?

Gün geçmiyordu ki yepyeni bir yüzle karşılaşmayalım.

Ejder meyvesi ya da diğer bir adıyla pitaya, hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Pembe, kalınca kabuğunun ardında sakladığı sevimli yüzü ve lezzetiyle pitayayı daha çok görmeye başlayacak gibiyiz.

Türkiye'de de satışı gitgide yaygınlaşmaya başlayan bu güzeller güzelini yakından tanıyalım diyoruz. Siz de bu güzelliği görür görmez tadını merak edenlerdenseniz buyurun, hiç vakit kaybetmeden başlayalım...

Tabii söylemeden de edemeyeceğiz, onu satın alabileceğimiz yerler çoğalmaya başlasa da fiyatı el yakar türden olduğu için öyle kilolarca almak mümkün olmuyor ne yazık ki. Umuyoruz ki yaygınlaştıkça bu sıkıntıda aşılır ve her keseye uygun hale gelir.


Kaktüsgiller ailesinden bir bitkinin meyvesi olan pitaya ya da bilinen diğer bir adıyla ejder meyvesi, pembe, kalın ve farklı kabuğunun altında susama benzer siyah çekirdekleri olan beyaz ya da kırmızı bir meyve.

Beyaz ya da kırmızı diyoruz, çünkü pitayanın iç kısmının hangi renkte olacağı türünden türüne göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye'de, özellikle Mersin'de de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bu güzeller güzeli meyve, dünyadaysa en çok Meksika, Orta ve Güney Amerika, Endonezya, Vietnam, Malezya gibi birçok farklı yerde bulunabiliyor.

İsmine gelince, henüz ülkemizde yeni yeni bilinirliği arttığı için farklı kültürlerin etkisiyle pitaya, pitahaya, ejder meyvesi, çilek armudu, kaktüs meyvesi ya da dragon fruit olarak anılabiliyor.


Ülkemizde en çok meyvesi beyaz olanlar olsa da gördüğünüz gibi içi kırmızı çıkan bir pitayaya denk gelirseniz endişelenmeyin. Hatta içi kırmızı olanın daha lezzetli olduğu söyleniyor, bizden söylemesi. Bu küçük bilginin ardından gelelim faydalarına...

  •  Pitaya, içinde bolca C vitamini bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
  •  Yine C vitaminin etkisiyle güçlü antioksidan özellik gösteriyor, vücuda serbest radikallerin girmesini önleyerek bizi hastalıklardan koruyor.
  •  Pitayanın içinde kalsiyum da oldukça fazla olduğundan kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından olumlu etkilerde bulunuyor.
  •  Kan basıncını düşürdüğünden yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor, iyileşme sürecine destek oluyor.
  • Bol miktarda likopen içeren pitaya, likopenin etkisiyle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
  •  Çözülebilir lifler, potasyum ve düşük şeker oranıyla Tip 2 diyabet hastalığının da önemli destekçilerinden oluyor.
  •  Kalorisi yok denecek kadar az olması yetmezmiş gibi bir de lifli yapıda olması sayesinde zayıflamaya yardımcı oluyor.
  •  Vucudun nem dengesini koruması nedeniyle özellikle cilt kuruluğu yaşayanlar için en doğal çözümlerden oluyor.
  •  İçindeki potasyum sayesinde göz sağlığına da destek olmayı unutmayan pitaya, özellikle göz kuruluğu çekenlere çok fayda sağlıyor.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu