Bonzai Nedir ? Nasıl Ortaya Çıktı ? Neden Yapılır ?

Son zamanlarda gençler arasında çok yaygınca kullanılan bu uyuşturucu maddesi nasıl ortaya çıktı ? Öyleki kullanım yaşının ülkemizde 10'a kadar düştüğü ve Avrupa'da kullanım yaşı ve kullanım miktarı olarak maalesef 1. sırayı çektiğimiz istatistikler doğrultusunda ispatlandı. Peki bu Bonzai nedir ? Bonzai nasıl ortaya çıktı ? Bonzai neden yapılır ?


Bonzai Nerede Çıktı ?

Bonzai, ilk kez 2002’de  Almanya ve İspanya’da daha sonra da Rusya ve Avustralya’da kullanıldı. Bağımlılık tedavisi almak isteyen kişilerin verdikleri ifadelerle ortaya çıktı. Etken maddesinin kişilerde hint kenevirine benzer etkiler oluşturan sentetik kannabionoid türü olduğu tespit edildi. İlk kez 2007’de  İsveç’te 10 gram yakalandı.

Uluslararası polis literatüründe ‘K2’ ve ‘Spice’’ adıyla biliniyor. Türkiye’ye ilk kez “Bonzai” yazılı paketlerde getirildi. Bu yüzden adı “Bonzai” olarak kaldı. Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de ele geçildi. Daha sonra İstanbul’da görülmeye başlandı.


Bonzai Bitkisel mi ? Sentetik mi ?

Uyuşturucu satıcıları, gençleri bonzai'nin bitkisel ve doğal olduğuna inandırmaya çalışıyor, ama bu zehir tacirlerinin bir yalanı... Yurtdışında ‘Damiana’ bitkisine, ülkemizde ise bu bitkiye benzemesinden dolayı ‘yavşan’ otunun yapraklarına püskürtülüp kurutulduktan sonra bitkisel bir uyuşturucu gibi satılıyor. Aslında sentetik bir uyuşturucu ve çok ölümcül.

Bonzai'yi Kimler Kullanıyor ?

İstatistiklere göre Bonzai’yi daha çok ikinci ergenlik dönemini yaşayan gençler kullanıyor. Nedeni bu dönemde gençlerin kendilerini topluma daha çok ispatlama kaygısı gütmeleri. Bonzai satıcıları da özellikle bu grubu hedef alıyor. Bir kez denemek bile bağımlılık yapabiliyor.

Bonzai Kullanan Kişilere Ne Oluyor ?

Bu maddeyi kullanan kişilerde ağız kuruluğu, kalp atışlarında şiddetli hızlanma, kalp krizi hissi, paranoya, kilo kaybı ile aşırı terleme, vücutta iyileşmeyen büyük sivilcelere oluşuyor. Unutkanlık, endişe, kaygı düzeyinde ciddi artış meydana getiriyor. Uzmanlar uyarıyor: “Yani eğer “Bonzai” kullanan bir kişi akut etki altındayken ölmez ise uzun dönemde başına gelecek olan durum şizofreni benzeri bir tablodur.”

Bu öldürücü sentetik madde salgın gibi yayılıyor. Amerikan Zehir Kontrolü Merkezleri'ne 2009’da sentetik kannabinoid zehirlenmesi nedeni ile 53 olgu başvuru yapılmışken, bu sayı 2011’de 13.000’e ulaşmıştı.

Bonzai Türkiye'de Ne Kadar Yaygın ?

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri, 2014 yılından bugüne kadar 654 kilo 357 gram sentetik kannabinoid ve 366 kilo 118 gram hammadde ele geçirdi.

Bonzai'den Nasıl Kurtulabilirsiniz ?

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne Bonzai’den kurtulmak isteyen çok sayıda gencin ailesi başvuruyor. Bu kişiler de AMATEM’e yönlendiriliyor.



Kaynak
hurriyet.com.tr
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu