Monşer Nedir ? Kimlere Denir ?

Eskiden beri; en kibar ilişkiler devletlerin temsilcileri arasındaki "diplomatik ilişkiler"di. İki ülke savaş halindeyse bile, diplomatlar birbirine "monşer", "sayın" diye başlayıp öyle devam ederlerdi konuşmaya.



Ancak "piyasa ekonomisi" ve değişen dünya düzeni, ülkelerin saldırgan tavırları diplomatik ilişkileri de "bozdu".

Diplomatların birbirlerine karşı argoya kadar varan bir "sertlik"te davranmakta sınır tanımaması "monşer diplomasisi"nin artık bittiğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Davos sonası yaptığı açıklamlarda tavrının neden bu şekilde olduğunu monşer örneğini vererek anlattı. Ben dış politikada dengeler bu vaziyette iken monşerler gibi davranamam diyen Erdoğan kendisine yapılan saygısızlığı Türkiye'ye yapılmış bir saygısızlık olarak gördüğü için tepkisini çıtkırıldım ve batı özentisi içinde sessiz kala şeklinde göstermek yerine dominant bir tavırla gösterdi.

Peki Erdoğan'ın Davos sonrası dilinden düşürmediği ve bazı kesimlerce alamı yanlış bilinen monşer ne demek. İşte üç ayrı alanda monşer...

Monşer Türk DilKurumu Sözlüğü'nde Davranışlarında Batı özentisi içinde bulunanlar anlamını taşıyor.
Ancak Fransızca "sevgilim" demek; diplomasi dilinde ise, diplomatların birbirine karşı "çıtkırıldım" hitap sözcüğü olarak kullanılmış.
Gündelik dilde monşer, "kibarlık budalası" tipleri adlandırmak için kullanılıyor.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu