- Cevizin, 100 gr’ı yaklaşık 650 cal. enerji sağlar.
Enerjisinin çokluğu yağ oranının yüksekliğinden ileri gelir. Çünkü yüzde 64 yağ
içerir. Ancak bu yağlar omega-3 ve omega -6 olarak adlandırılan faydalı
yağlardan oluşmuştur. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL)
kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir.
- Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli ceviz yiyen kişilerin
kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir.
- Cevizin içeriğinde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli
bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olur.
- Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan
ve kansızlığı önleyen demir açısından zengindir.
- Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereken
potasyumu da fazlaca içeren bir besindir.
- Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier gibi
hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.
- Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır
işte çalışanların diyetinde
yer almalıdır. Yalnız aşırı tüketimi şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle
günde 2-3 tane tüketilmesi tavsiye edilir.