Cevizin Faydaları (Yararları)


Yüksek oranda lif, protein, tekli - çoklu doymamış yağ ve flavonoid gibi önemli besin öğelerini içeren cevizin faydalarını Diyetisyen Gülşen Lükel anlattı.

- Cevizin, 100 gr’ı yaklaşık 650 cal. enerji sağlar. Enerjisinin çokluğu yağ oranının yüksekliğinden ileri gelir. Çünkü yüzde 64 yağ içerir. Ancak bu yağlar omega-3 ve omega -6 olarak adlandırılan faydalı yağlardan oluşmuştur. Bu yağların en önemli faydası kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmesi, aynı zamanda iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmesidir.

- Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli ceviz yiyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir.

- Cevizin içeriğinde bulunan posa ve magnezyum, diyabetli bireylerde insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesinde de yardımcı olur.

- Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir açısından zengindir.

- Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereken potasyumu da fazlaca içeren bir besindir.

- Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.

- Yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle çocukların ve ağır işte çalışanların diyetinde yer almalıdır.  Yalnız aşırı tüketimi şişmanlığa yol açabilir. Bu nedenle günde 2-3 tane tüketilmesi tavsiye edilir.  


Daha yeni Daha eski

İletişim Formu