Karekod (QR Kod) Nedir ?

Karekod, kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun ismidir. Kare veya diktörgen şeklinde olan bu yapının genel adı ise Data Matrix’tir.



Karekod kelimesi ilk olarak, Beşeri Tıbbi ÜrünlerBarkod Uygulama Kılavuzu’nda kullanılmıştır. Aslında, Data Matrix’in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizdeki ilk uygulama alanı, ilaç sektörüdür. Türkiye’de, ilaç sektöründe uygulanan karekod yapısının içinde, şu bilgiler bulunmaktadır:

* GTIN: 14 rakamdan oluşan barkod numarasıdır. EAN barkodunun başına “0″ konulmasıyla elde edilmektedir.

Sıra Numarası: Her birim ilacı temsil etmesi için, benzersiz bir şekilde (aynısı olamayacak şekilde) üreticiler tarafından oluşturulmaktadır. Seri numarası özelliğinde bir numaradır.
* Son Kullanma Tarihi: Yıl, ay, gün formatında, 6 rakamla yazılır.
* Parti Numarası: İlacın üretim aşamasındaki parti, lot, batch veya bilinen bir ifadeyle serisini ifade eden bir rakamdır.

Bu bilgilerin varlığıyla, her ürün izlenebilir hale gelmektedir. Ülkemizdeki karekod uygulaması, 1 Ekim 2009 tarihi başlangıç kabul edilerek, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelmiştir. Bir başka deyişle, verilen tarihten sonra gerçekleştirilen tüm üretimlerde, karekod içeren yapı olmak zorundadır.Teknolojinin sürekli ilerlemesi, her alanda olduğu gibi bu alanda da etkinliğini göstermiştir. Yaşanan gelişmeler, barkod ile ilgili çalışmalarda bir takım yeniliklerle karşılaşılmasına sebep olmuştur.
Normal barkodlara nazaran, çok daha fazla oranda veri saklama kapasitesine ve imkanına sahip olan karekod barkodların, üç temel türü vardır. Bunlar;

– QR Kod
– Data Matrix Kod
– Aztek Kod

Genel Olarak Karekodlar İle Yapılabilecekler Nelerdir?

– Eğitim amaçlı kullanıp, soruların yanına yerleştirilen karekodlara soru çözümleri konabilmektedir.
– Kartvizitlere web sitesi yazılması yerine, konulan karekod içine link yerleştirilebilmektedir.
– Alışveriş için fırsata dönüştürülebilir.
– Yaygın olarak günümüzde de kullanıldığı şekliyle, her türlü tabela ve panoda reklam amaçlı kullanılabilmektedir.
– İlaç kutularında, prospektüs niyetine kullanılabilmektedir.
– Bilet, kart gibi önem taşıyan belgelerde kullanılabilmektedir.







Daha yeni Daha eski

İletişim Formu