Göz kanlanmasıyla beraber şu belirtiler de oluşabilir:
- Göz ağrısı
- Kaşıntı
- Göz akıntısı
- Göz şişkinliği
- Bulanık görme gibi görüş problemleri
- Yüksek ateş
Bu belirtiler olmadığında gözün kanlanması hiç rahatsızlık vermez. Göz kanlanması zamanla oluşabildiği gibi, göz yaralanması veya alerjiler sebebiyle aniden de ortaya çıkabilir.
Göz Neden Kanlanır?
Gözün kanlanması ile birlikte ortaya çıkan göz kızarıklığının temelde iki farklı türü vardır. İlki, gözakındaki kılcal damarların genişlemesi ve belirginleşmesi ile ortaya çıkar. İkincisi ise kılcal damar çatlaması ile birlikte göze kan oturmasıdır.
Her iki tür göz kanlanmasının da ciddiyeti değişken olabilir. Göz akında sadece bir-iki genişlemiş damar da olabilir; veya geniş bir alana kan oturması nedeni ile parlak kırmızı bir renk bütün göz akını kaplayabilir.
Göz Kanlanması Neden Olur?
1. Göz Kuruluğu
Göz kuruluğu, en yaygın görülen göz kanlanması nedenlerinden biridir. Gözyaşı bezlerinin yetersiz gözyaşı üretimi nedeniyle ortaya çıkabilir. Kronik göz kuruluğu, göz yüzeyinin tahriş olmasına ve gözün kanlanmasına yol açabilir.
Aşağıdaki etkenler gözde tahrişe, göz kuruluğuna ve nihayetinde gözün kanlanmasına neden olabilir:
- Bilgisayar görme sendromu (ekrana bakarken gözleri daha az kırpma nedeni ile göz kuruluğuna neden olabilir)
- Aşırı kuru hava
- Toz
- Sigara dumanı
- Güneşe doğrudan maruz kalmak
- Rüzgara maruz kalmak, veya rüzgarın taşıdığı küçük parçacıklar nedeni ile korneanın çizilmesi
- Klorlu havuzlarda yüzmek
2. Bazı Hastalıklar
Göz kanlanması, aşağıdaki hastalıkların bir belirtisi olabilir:
Göz Nezlesi (Konjonktivit): Yaygın görülen ve bulaşıcı özellikteki göz hastalıklarından biridir. Göz kapaklarının iç yüzeyi ile gözakının bir kısmını örten ince zar enfeksiyon kaptığında, kan damarları tahriş olur ve şişer. Bu da gözde kızarıklığa sebep olur.
Alerjik Göz Kızarıklığı: Gözün kanlanması, alerjik bir reaksiyonun yaygın görülen belirtisidir. Vücut alerjen maddelere karşı aşırı tepki vererek histamin salgılar. Salgılanan histamin kan damarlarının genişlemesine neden olur, gözleriniz kızarır ve sulanır.
Aşağıdaki maddeler, sık karşılaşılan alerjenlerden bazılarıdır:
- Polen
- Hayvan kepeği
- Ev tozu
- Makyaj malzemeleri veya kontakt lenslerdeki bazı kimyasallar
Not: Göz kızarıklığı, soğuk algınlığı veya nezle ile birlikte ortaya çıkan sinüzit iltihabının da bir belirtisi olabilir.
Gözün kanlanması, aşağıdaki daha ciddi hastalıkların da bir belirtisi olabilir:
- Kornea Ülseri (genellikle tedavi edilmeyen göz enfeksiyonlarının ilerlemesi sonucu ortaya çıkar)
- Oküler Herpes Hastalığı
- Üveit (İnebe Yangısı)
- Akut Glokom (Göz Tansiyonu)
3. Kontakt Lensler
Göz kanlanmasının bir diğer nedeni de kontakt lenslerin aşırı kullanımı ya da bakımının düzgün yapılmamasıdır. Bu yanlışlar göz yüzeyinde birikintilere veya mikrop çoğalmasına neden olabilir. Bu durum sık sık tahrişe ve gözün kanlanmasına yol açmaktadır.
Kontakt lens takarken ortaya çıkan gözlerde kanlanma, kornea iltihabı gibi ciddi bir göz enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Kontakt lensler ayrıca göz kuruluğunu da ilerletebilir. Çünkü korneaya ulaşan oksijen miktarını azaltır ve normal gözyaşı üretimini kısıtlar. Özellikle de hava geçirgenliği az olan lensler.
4. Göze Darbe Sonucu Kanlanma
Göz yaralanması ya da incinmesi göze kan oturmasına yol açabilir. Bu durumun nedeni genellikle darbe sonucunda kılcal damar çatlamasıdır. Sonuçta konjoktival kanama meydana gelir ve göze kan oturur.
Darbe almanın yol açtığı göz kanlanmasının bir diğer nedeni ise kan damarlarının genişlemesidir. Yarayı iyileştirmeye çalışan bünye, göze daha fazla kan taşımak için damarlarını genişletir.
Dikkat: Göz yaralanmasından kasıt korneal abrazyon gibi küçük göz çizilmeleri de olabilir, derin yaralanmalar ya da kimyasal yanıklar da. Kaynağı ne olursa olsun, acilen tıbbi yardım almanız önemlidir.
5. Sigara
Sigaranın akciğer ve kalbinize ne kadar zarar verdiğinin farkındasınız. Ama sigaranın gözlerinizi de hasara uğrattığını biliyor muydunuz?
Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, katarakt ve üveit risklerini artırmasının yanında sigara göz kuruluğuna, göz kanamasına (içerden), göze kan oturmasına ve göz kaşıntısına sebep olabilir.
Aşırı alkol kullanımı da gözde kanlanmaya sebep olabilir. Alkol kırmızı kan hücrelerindeki oksijen miktarını düşürerek, kan damarlarının yığılmasına neden olur. Bu da yanakların kızarması ve gözün kanlanmasıyla sonuçlanır.
6. Diğer Nedenler
Hamilelik: Hamilelikte hormonların hızlı değişimi gözleri etkileyebilir. Gözlerin kızarması ve kanlanması, göz kuruluğu, kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyeti ortaya çıkabilir.
Hamilelik ayrıca korneanın şeklini değiştirebilir. Bu durumda kontakt lenslere karşı bir hassasiyet ve hatta görmede bulanıklık oluşabilir. Göz kanlanması dahil olmak üzere tüm bu problemler geçicidir ve doğumdan sonraki birkaç hafta içinde tamamen kaybolur.
Yetersiz Uyku: Yorgun olmanız gözün görünüşüne etki eder. Göz şişmesi, siyah halkalar yeterince uyumadığınızın göstergesidir. Unutmayın, uykulu gözleri ovuşturmak göz kanlanmasını daha da artıracaktır.
Vitamin Eksikliği: B kompleks vitaminleri (özellikle B2 ve B6 vitamini) ve A vitamini eksiklikleri gözde kanlanmaya neden olabilir.
Yüksek Tansiyon Kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyon, göz kanamasına yol açabilir. Bu durum gözün arka taraflarında yaşandığı için, göz kızarıklığına nadiren neden olur. Hipertansif retinopati de denilen bu durum tehlikelidir, tedavi edilmesi gerekir.
Göz Kanlanması Nasıl Geçer?
1. İlk Yapılması Gerekenler
Gözün kanlanması darbe sonucu olduysa veya kornea ülseri, akut göz tansiyonu gibi sorunlardan endişe ediyorsanız zaman kaybetmeden tıbbi destek alınız. Bu sorunlarda genellikle göz ağrısı, göz yanması, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet veya bulanık görme gibi başka belirtiler de söz konusu olur.
Özellikle göz kuruluğu veya hafif tahriş nedeni ile ortaya çıkan göz kanlanması tedavisinde aşağıdakileri göz önünde bulundurunuz:
- Kontakt lens takıyorsanız çıkarın.
- Alerjen madde ile teması kesin.
- Bilgisayar veya televizyon ekranına bakıyorsanız gözlerinizi dinlendirin; gün boyunca ekran kullanmayın.
- Sigara dumanı, toz, güneş ışığı gibi tahriş edici etkenlerden uzak kalın.
2. Göz Kanlanması Doğal Tedavi Yöntemleri
Soğuk Uygulama: Buz torbalarını gözünüze beş dakika uygulayın. Bu hem damarları daraltacak hem de gözünüzü rahatlatacaktır. Buzu direkt olarak göz kapağının üzerine koymaktan kaçının, çünkü buz yanıklarına sebep olabilir. Bunun yerine buzu ince bir havlunun içine sarabilirsiniz.
Yüzünüze Su Çarpın: Uyandığınızda göz kanlanması varsa, yüzünüze soğuk su çarpmayı deneyin. Bu ayrıca kaşıntılı , şişkin gözleri veya alerji sebebiyle kanlanan gözleri rahatlatacaktır.
Gözlerinizi Koruyun: Göz kızarıklığınız olsun veya olmasın; direk güneş ışığından gözlerinizi koruyun. Güneş ışığı göz kanlanmasına neden olmanın yanında göz etrafında kırışıklıklara da zemin hazırlıyor.
Yeterince Su İçin: Göz kuruluğu, göz kanlanmasının yaygın görülen bir nedenidir demiştik. Günde en az 8 bardak su içmek, göz yaşı bezlerinin ihtiyacını karşılayarak bu sorunu hafifletebilir.
Süt: Göz kanlanması ve kaşıntısı için pamuğu sütle ıslatıp , nazikçe göz kapaklarınıza sürün. Bu hem gözlerinizi rahatlatacak hem de göz kanlanmasını azaltacaktır.
Göz Kanlanması Bitkisel Tedavisi:
Salatalık Veya Gül Suyu: Salatalık dilimlerini ya da gül suyuna batırılmış pamuğu göz kapağının üzerine koyun. En az 15 dakika boyunca bunları göz kapağının üstünde tutun. Günde iki kez uygulayın.
Çay Poşeti: Eğer göz kanlanmasına göz şişmesi eşlik ediyorsa çay poşeti (özellikle yeşil çay poşeti) koymayı deneyin. Sıcak suyun içinde birkaç saniye tuttuktan sonra onları çıkarın, soğutun ve göz kapağının üstüne koyun.
3. Göz Kanlanması İçin Damla
Göz kızarıklığına iyi gelen göz damlaları vardır. Ancak bilinmesi gerekir ki bu damlaların bir çoğu, gözün kanlanmasının altında yatan nedeni tedavi edemeyebilir. Dolayısıyla geçici çözüm sunar.
Göz kanlanmasına iyi gelen damlalardan bazıları şunlardır:
Nafazolin Göz Damlası (Alergoftal): Bir tür dekonjestandır. Damar daraltıcı etkisi ile göz kızarıklığının önüne geçer.
Tetrahidrozolin (Eye-Visol): Bir diğer dekonjestan etkili ilaçtır. Alerji, yorgunluk veya tahrişten kaynaklanan göz kızarıklığı tedavisinde kullanılabilir.
Antihistamin Göz Damlaları: Alerjik göz kızarıklığını yok etmek için önerilebilir.
Yapay Gözyaşı Damlaları: Göz kuruluğu belirtisini yok etmek için düzenli olarak kullanılabilir. Yan etki riski çok az olsa da, koruyucu içermeyen ürünleri değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Dikkat: Özellikle dekonjestan etkili göz damlaları, uzun vadeli kullanımda göz kanlanması şikayetinin artmasına yol açabilir.
Kaynak
multiyasam.com