Yenilebilen mantar türlerinde şimdi de sırayı yöresel adıyla “Geyik Mantarı” alıyor. Latince adı “Lactarius volemus “ Karadeniz yöresinde ve Marmara kuzeyinde rastladığım bu mantarların ayrıca nerelerde yetiştiği konusunda fazla bilgimiz yok. Ancak, İspanya, Fransa, Macaristan ve Polonya’da bu mantarın sıklıkla toplandığı ve yenildiği konusunda bilgiler mevcut.
Haziran- Eylül aylarında yetişen bu mantarın iki çeşidi bulunmaktadır. Açık kremsi renkli olanlar ve de kiremit renginde olanlar. Yeni büyüyen geyik mantarının rengi ilk başta açık olup daha sonra kahve-turuncu arası bir renk alır. Sütlü olup çiğ olarak ta yenmektedir. Hafif baharlı tadı bulunan geyik mantarının közlemesi enfes olur.
Salamura yapabileceğiniz gibi ayrıca kurutarak ta saklayabilirsiniz. Bunlarla uğraşmam diyorsanız Tavuk mantarı tarifine göre pişirebilirsiniz.
Şu sıralar Karadeniz köy pazarlarında, Giresun ve Ordu’da ve de buradaki yayla yollarında bu mantarı çok ucuza satan köylüleri görebilirsiniz. Yol boyunca orman çamurundan üstü başı kirlenmiş, elleri kararmış çocukların harçlık çıkarmak için size doğru içi dolu mantar poşetlerini sallarken görmeniz mümkün. Eğer kendiniz toplamak isterseniz bu çocuklar sizlere yardımcı olacaktır. Birkaç tane de toplamış olmanız size büyük bir haz verecektir. Çünkü mantar avcılığının tadı ve havası bambaşkadır.
Son olarak eğer mantarları tanımıyorsanız asla ve asla tarife ve resimlere bakarak kendiniz mantar toplamayın. Burada tanıttığım geyik mantarına rastladıysanız, bilen birine gösterin ve emin olun. Ayrıca resmini çekip, bulunduğu yeri bana bildirirseniz bu konuda size yardımcı olabilirim.
Tirmit Nantarının Faydaları Nelerdir ?
Kaynak
http://www.ayhandemiral.com/geyik-mantari-yenilebilen-mantarlar-2
http://www.mantar.pro
Haziran- Eylül aylarında yetişen bu mantarın iki çeşidi bulunmaktadır. Açık kremsi renkli olanlar ve de kiremit renginde olanlar. Yeni büyüyen geyik mantarının rengi ilk başta açık olup daha sonra kahve-turuncu arası bir renk alır. Sütlü olup çiğ olarak ta yenmektedir. Hafif baharlı tadı bulunan geyik mantarının közlemesi enfes olur.
Salamura yapabileceğiniz gibi ayrıca kurutarak ta saklayabilirsiniz. Bunlarla uğraşmam diyorsanız Tavuk mantarı tarifine göre pişirebilirsiniz.
Şu sıralar Karadeniz köy pazarlarında, Giresun ve Ordu’da ve de buradaki yayla yollarında bu mantarı çok ucuza satan köylüleri görebilirsiniz. Yol boyunca orman çamurundan üstü başı kirlenmiş, elleri kararmış çocukların harçlık çıkarmak için size doğru içi dolu mantar poşetlerini sallarken görmeniz mümkün. Eğer kendiniz toplamak isterseniz bu çocuklar sizlere yardımcı olacaktır. Birkaç tane de toplamış olmanız size büyük bir haz verecektir. Çünkü mantar avcılığının tadı ve havası bambaşkadır.
Son olarak eğer mantarları tanımıyorsanız asla ve asla tarife ve resimlere bakarak kendiniz mantar toplamayın. Burada tanıttığım geyik mantarına rastladıysanız, bilen birine gösterin ve emin olun. Ayrıca resmini çekip, bulunduğu yeri bana bildirirseniz bu konuda size yardımcı olabilirim.
Tirmit Nantarının Faydaları Nelerdir ?
- Yağ oranı oldukça düşük olan tirmit mantarı, çam mantarı ve cincile mantarı gibi, diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur.
- Protein açısından zengin olan tirmit mantarı, yağsız yapısı ile kolesterol hastaları tarafından et yerine tüketilebilir.
- Tirmit mantarının kalbi koruduğu ve damar tıkanıklığının önüne geçtiği düşünülmektedir.
Kaynak
http://www.ayhandemiral.com/geyik-mantari-yenilebilen-mantarlar-2
http://www.mantar.pro