Ayak Üşümesinin Nedenleri ? Neyin Belirtisidir ve Tedavisi Nelerdir ?

Üşüme, vücudun ürettiğinden fazla ısı kaybetmeye başlamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Vücut sıcaklığı düşmeye başladığında üşürüz. Vücudumuz öncelikle iç organların sıcaklığını korumaya çalışır. Kollardaki ve bacaklardaki kan dolaşımını olabildiğince azaltarak tüm kanı hayati organlara gönderir ve onların sıcaklığını stabil tutar.


Ayak üşümesinin sebepleri aşağıdaki gibidir:

Kansızlık 

Vücudumuz, sıcaklığını organik bileşikleri oksijenle yakarak ortaya çıkardığı ısıyla korur. Oksijen, akciğerlerimizden vücudumuza kan yoluyla taşınır ve ulaştığı yerde yakılır. Demir ve B12 eksikliği başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı yeterince kırmızı kan hücresi üretilemeyince kansızlık ortaya çıkar. Kansızlık da gereken oksijenin vücuda sağlanamamasına neden olur. Böylece oksijensiz kalan ayaklar ısı üretemez ve üşürler. Kansızlığın başlıca bulguları ise şu şekilde sıralanabilir:
  • Halsizlik
  • Cilt renginin solması
  • Ellerde ve ayaklarda üşüme
  • Nefes darlığı ve baş ağrısı
Kan Dolaşımı Hastalıkları



Dolaşım sistemiyle ilgili sorunlar kendini ellerde ve ayaklarda üşüme semptomlarıyla belli edebilir. Damarların kolesterol nedeniyle tıkanması ayaklarda üşümeye neden olabilir. Sigaranın dolaşım sitemine etkileri zaten herkesçe bilinmektedir. Genellikle sigaranın damarları tıkaması nedeniyle ortaya çıkan ve uzuv kaybıyla sonuçlanan Burger hastalığının da ilk belirtileri ayaklarda üşümedir. Stres ve alkolün de dolaşım sistemine zararının olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.


Troid Bezi Hastalıkları

Troid bezi sadece guatr hastalığı ile gündeme gelse bile tüm metabolizma hızını etkileyen hormonları salgılar. Troid bezinin yeterince hormon salgılayamaması metabolizmanın yavaşlamasına ve ayaklardaki sıcaklığın düşmesine neden olur. Teşhis için kan tahlili yeterlidir.

Nörolojik (Sinirsel) Hastalıklar

Bir kişinin ayakları sıcak olduğu halde üşüme hissi yaşıyorsa bu durum sinirlerle ilgili olabilir. Dokunulduğunda gayet sıcak olan birinin üşümesi buna işaret eder. Üşüme hissine karıncalanma ve uyuşma da eşlik ediyorsa ihmal etmeyip doktora gitmek gerekir. Çünkü sinirlerdeki hasar artarak başka uzuvları da etkileme eğiliminde olacaktır. Bilhassa diyabet hastalarının bu duruma karşı çok dikkatli olması gerekir.

Kas Romatizması

Ayaklarınızdaki üşümeye kas ağrıları da eşlik ediyorsa ve tahlilleriniz temiz çıktıysa kas romatizmasından şüphelenmek gerekebilir.

Ayakların Üşümemesi İçin Neler Yapılmalı ?

Peki, ayakların sürekli üşümesini nasıl tedavi ederiz? Vücudumuzun her bölgesi için önemli olan düzenli egzersiz kan dolaşımımızı da etkileyecektir. Farklı hastalıklardan kaynaklanmıyorsa düzenli egzersiz en güzel tedavi yöntemi olacaktır. Düzenli egzersizlere rağmen düzelmiyorsa daha önemli başka hastalıkların öncüsü olabilir. Bu durumda da hiç geciktirmeden uzman doktorlara başvurulması gerekir. Ve neredeyse vücudumuzun her bölgesinde tedavisi mümkün olmayan hastalıklar çıkaran sigara, alkol ve stres de kan dolaşımını bozukluğuna sebep olabilir. Uzak duracağımız her zararlı alışkanlık sağlığınız için yapacağınız ne büyük iyiliktir.

Bitkisel Tedavisi

Eğer sistemik bir rahatsızlık söz konusu değilse bir hafta boyunca sabah akşam birer çay kaşığı siyah hardal tohumunu çiğnemeden tüketin. Her seferinde hardalın ardından yarım dilim ekmek yiyin. İlk hafta dolduktan sonraki 3 hafta boyunca günde 1 çay kaşığı siyah hardal tohumu tüketin. Eğer sistemik bir rahatsızlığınız yoksa mutlaka faydası olur.


Kaynak
uzmantedavi
saglikvakti
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu