Rambutan Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Rambutan 9 m. yüksekliğinde meyveleri salkım halinde oluşan bir ağaçtır.

Meyvelerin dış kabuklarının rengi, sarı ile kırmızı arasında değişir ve üzerlerinde uçları sivri ve yumuşak dikenleri bulunur. Kabuğun altındaki meyve eti açık sarı renkte ve kolaylıkla ısırılamayacak kadar sert olduğundan meyve emilmek sureti ile tüketilir.

Rambutanın büyüklüğü bir küçük elma kadar olup, lezzet ve kokusu cinslerine göre tatlı, ekşimsi ve ekşi arasında değişir. Bu meyve ağacı, yetişmesi için yağışlı ve homojen bir hava nemi gösteren, yani tamamıyla tropik bir iklim istemektedir.



En tutulan cinslerinde, meyve etinden kolaylıkla ayrılabilen çekirdekleri olan rambutan ağaçları, senede biri büyük ve biri ufak olmak üzere iki ürün verirler ve iyi işlenirse her türlü toprakta kolaylıkla yetişebilir.

Yetiştirildiği yerler

Tayland, Malezya, Vietnam ve Kamboçya gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretilmektedir. Ülkemizde Antalya ili Gazipaşa ilçesinde de rahatça yetiştirilmektedir.rambutan nedir

Faydaları

İçerdiği demir minerali sayesinde vücutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur.

Demir seviyesi düşük olduğunda kırmızı kan hücreleri yeterince oksijen taşımayacağı için hücrelerimiz düzgün bir şekilde çalışmazlar.

C vitamini açısından zengin olan rambutan, azot içeriği yüksek kaliteli bitkisel protein içerir.

İçerdiği oleik ve eikosoid yağ asitleri nedeniyle cildin parlamasına yardımcı olur. İçerdiği demir minerali sayesinde vücutta hemoglobin oluşumuna yardımcı olur.

Demir seviyesi düşük olduğunda kırmızı kan hücreleri yeterince oksijen taşımayacağı için hücrelerimiz düzgün bir şekilde çalışmazlar.

Rambutan Asya ülkelerinde dizanteri tedavisinde kullanılır.

Nasıl ve nerede kullanılır?

Meyvesi içindeki çekirdeğine yapışıktır. Çekirdeğini yemeyiniz. Tatlı meyvesini ham olarak yiyebilir, kokteyllerinizde, meyve salatalarınızda, keklerinizde kullanabilirsiniz.

Dizanteri olan kişiler için 10 rambutan 1 litre suda iyice kaynatılır. Yarım litre kahvaltıdan sonra suyu ve içerisindeki 5 meyveyi akşam yemeğinden sonra da geri kalan sıvı ve meyve tüketilerek dizanteri tedavi edilir.

Muhafaza koşulları

6 ºC de %90 – %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu