Karbonhidratlar genelde kilo aldırmakla ünlüdür, lakin karbonhidratları sadece kilo almakla hatırlamak yanlıştır. Vücudun sağlıklı şekilde fonksiyonlarını devam ettirebilmek için karbonhidratlara ihtiyaç vardır.
Fakat kişinin sağlık koşullarına göre karbonhidrat içeren besinleri tercih etmek, bir kısmının tüketimini azaltmak bir kısmını arttırmak en sağlıklı karbonhitrat alım metodudur. Doğru karbonhidrat tüketim metodunu tercih etmek için öncelikle karbonhidratın ne olduğunu anlamak gerekir.
Karbonhidratlar bir çok yiyecek ve içerceklerden alınan makro besin türleridir. Çoğu karbonhidratlar doğal tahil ve bitkisel gıdalardan alınmaktadır. Bunun dışında gıda imalatı yapan firmalar eürünlerine ekstra karbonhidratlar ekleyebilmektedir, nişasta ve şeker gibi.
Doğal karbonhidrat içeren kaynaklar şunladır; meyve, sebeze, süt, kuru yemiş; bakliyatlar.Şimdi fazla miktarda karbonhidrat içeren besinleri inceleyelim;
Yüksek Karbonhidrat İçeren Besinler
Yazının başında belirttiğimiz gibi karbonhidratların kilo aldırdığında dair yanlış bilinen bir hikaye vardır. Sağlık uzmnalarının çoğu karbonhidratların değil, aşırı miktarda korbonhidrat tüketiminin kilo aldırdığı noktasında hemfikirler. Bu yüzden gerek kilo vermek için gerekse sağlıklı kalmak için mutlaka karbonhidrat tüketilmelidir.
Karbonhidratda asıl olan aşırıya kaçmamaktır. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken karbonhidrat kalitesidir. Sağlık uzmanları karbonhidratları iki ana başlığa ayırılır; ‘‘ Kötü Karbonhidratlar’’ ve ‘‘ iyi karbonhidratlar’’. Kötü karbonhidratlar olarak daha çok yapay olan dıdalarda kullanılan karbonhidratlar yer alır ve sağlık uzmanları henelde bunlardan uzak durulmasını önerirler. İyi karbonhidratlar ise doğal besinlerden elde edilen kalite değeri ve özü itibariyle hem daha yüksektir gem de daha sağlıklıdır. Şimdi karbonhidrat içeren besinleri inceleyekimİ
Şekerler, Şurup ve Tatlandırıcılar: %100 karonhidrattan oluşur. Bir çay kaşığı şeker ortalama 4 gram karbonhidrat içerir.
Çikolata: Hacmi ve yapılışına göre değişir. 36 gramlık çikolata 35.5 gram karbonhidrat içerir.
Kuru Elma: 60 gramlık elmanın 56.1 gramı karbonhidrattır. Bol miktarda karbonhidrat içeren kuru elma, sindirim sistemi için faydalıdır.
Tahıllar: 100 gram tahıl ortalama 90 gr karbonhidrat içerir. Bir su bardağının 4/3 kadar tahıl ortalama 28.5 karbonhidrat içermektedir.
Aperatifler ( yağsız, patates cips): %84’ü karbonhidratlardan oluşur 100 gramda ortalam 89 gram karbonhidrat bulunur.
Çerezler ve Pastalar (Yağsız Yulaflı Bisküviler): %79’u karbonhidrattır. Ayrıca 100 gram pasta ve çerez ortalama 79 gram karbonhidrat içermektedir.
Un ( pirinç Unu) : Karbonhidrat oranı oldukça yüksektir. 100 gram unun 80 gramı karbonhidrattır ve aynı şekilde %80 karbonhidrat oluşturur. 158 gramlık bir su bardağı un ortalama 130 gram karbonhidrat içerir.
Reçel ve Marmelatlar: %70’i karbonhidrat ve 100 gramda ortalama 70 gram karbonhidrat bulunur. Bir çay kaşığı reçel yaklaşık 13.8 gram karbonat içerir.
Ekmek, Tost, Simit, Pizza : %59’u karbonhidrattır. 100 gramlık tost, simit, ekmek ortalama 60 gram karbonhidrat içermektedir.
Patates: 100 gram patatesin %35’i karbonhidratdır. Bir su bardağı 156 gram patates ortalama 60 gram karbonhidrat içerir.
Karbonhidrat Bakımından Zengin Olan Diğer Gıdalar
Karbonhidratların Faydaları ve Zararları
Kötü ününe rağmen karbonhidratlar sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Vücudun ana yakıtlarından ve enerji kaynaklarının başında karbonhidratlar gelir. Kan dolışımdan nefes alıp vermey, karaciğer sağlığından, kas sağlığına, hücrelerin işlevlerini sağlıklı yürütmeleri ve gerekli enerjiyi sağlamaları için karbonhidrat elzemdir.
Karbonhidratlar bazı hastalılara faydalıdır. Tahılların içerdiği diyet lifleri kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Lif ayrıca obezite ve tip 2 diyabet karşı koruyabilir. Lif ayrıca optimum sindirim sağlığı için gereklidir.
Karbonhidratlar kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olurlar. Meyveler, tahıllar ve sebzeler karbonhidratlar içerirler ve bu besinler kilo vermeye yardımcı olurlar. Bunun yanında lif içeren karbonhidratlı gıdalar sindirim sistemi için faydalı olduklarından dolayı kilo vermeyi kolaylaştırırlar.
Bünyede karbonhidrat eksikliği sağlık sorunlarına neden olur. Genelde kilo vermek için bünyeye karbonhidrat alımı durdurmak gibi büyük hatalar yapılır. Halbuki bu durumda ciddi hastalıklara davetiye çıkarılmış olur. Zayıflamak için karbonhidrat alımını durdurmak yerine kalite kötü karbonhidrat tüketiminden uzak durulması gerekir.
Sonuç
Karbonhidratlar bünyenin enerji kaynağıdır ve düzenli olarak alınmalıdır. Kötü karbonhidratlar yapay üretildikleri için tüketiminden uzak durmakta fayda var. Doğal gıdalardan karbonhidrat tüketimi yapmak en doğru seçimdir.
Kaynak
http://www.faydalarizararlari.com/karbonhidrat-iceren-yiyecekler
Fakat kişinin sağlık koşullarına göre karbonhidrat içeren besinleri tercih etmek, bir kısmının tüketimini azaltmak bir kısmını arttırmak en sağlıklı karbonhitrat alım metodudur. Doğru karbonhidrat tüketim metodunu tercih etmek için öncelikle karbonhidratın ne olduğunu anlamak gerekir.
Karbonhidratlar bir çok yiyecek ve içerceklerden alınan makro besin türleridir. Çoğu karbonhidratlar doğal tahil ve bitkisel gıdalardan alınmaktadır. Bunun dışında gıda imalatı yapan firmalar eürünlerine ekstra karbonhidratlar ekleyebilmektedir, nişasta ve şeker gibi.
Doğal karbonhidrat içeren kaynaklar şunladır; meyve, sebeze, süt, kuru yemiş; bakliyatlar.Şimdi fazla miktarda karbonhidrat içeren besinleri inceleyelim;
Yüksek Karbonhidrat İçeren Besinler
Yazının başında belirttiğimiz gibi karbonhidratların kilo aldırdığında dair yanlış bilinen bir hikaye vardır. Sağlık uzmnalarının çoğu karbonhidratların değil, aşırı miktarda korbonhidrat tüketiminin kilo aldırdığı noktasında hemfikirler. Bu yüzden gerek kilo vermek için gerekse sağlıklı kalmak için mutlaka karbonhidrat tüketilmelidir.
Karbonhidratda asıl olan aşırıya kaçmamaktır. Bunun dışında dikkat edilmesi gereken karbonhidrat kalitesidir. Sağlık uzmanları karbonhidratları iki ana başlığa ayırılır; ‘‘ Kötü Karbonhidratlar’’ ve ‘‘ iyi karbonhidratlar’’. Kötü karbonhidratlar olarak daha çok yapay olan dıdalarda kullanılan karbonhidratlar yer alır ve sağlık uzmanları henelde bunlardan uzak durulmasını önerirler. İyi karbonhidratlar ise doğal besinlerden elde edilen kalite değeri ve özü itibariyle hem daha yüksektir gem de daha sağlıklıdır. Şimdi karbonhidrat içeren besinleri inceleyekimİ
Şekerler, Şurup ve Tatlandırıcılar: %100 karonhidrattan oluşur. Bir çay kaşığı şeker ortalama 4 gram karbonhidrat içerir.
Çikolata: Hacmi ve yapılışına göre değişir. 36 gramlık çikolata 35.5 gram karbonhidrat içerir.
Kuru Elma: 60 gramlık elmanın 56.1 gramı karbonhidrattır. Bol miktarda karbonhidrat içeren kuru elma, sindirim sistemi için faydalıdır.
Tahıllar: 100 gram tahıl ortalama 90 gr karbonhidrat içerir. Bir su bardağının 4/3 kadar tahıl ortalama 28.5 karbonhidrat içermektedir.
Aperatifler ( yağsız, patates cips): %84’ü karbonhidratlardan oluşur 100 gramda ortalam 89 gram karbonhidrat bulunur.
Çerezler ve Pastalar (Yağsız Yulaflı Bisküviler): %79’u karbonhidrattır. Ayrıca 100 gram pasta ve çerez ortalama 79 gram karbonhidrat içermektedir.
Un ( pirinç Unu) : Karbonhidrat oranı oldukça yüksektir. 100 gram unun 80 gramı karbonhidrattır ve aynı şekilde %80 karbonhidrat oluşturur. 158 gramlık bir su bardağı un ortalama 130 gram karbonhidrat içerir.
Reçel ve Marmelatlar: %70’i karbonhidrat ve 100 gramda ortalama 70 gram karbonhidrat bulunur. Bir çay kaşığı reçel yaklaşık 13.8 gram karbonat içerir.
Ekmek, Tost, Simit, Pizza : %59’u karbonhidrattır. 100 gramlık tost, simit, ekmek ortalama 60 gram karbonhidrat içermektedir.
Patates: 100 gram patatesin %35’i karbonhidratdır. Bir su bardağı 156 gram patates ortalama 60 gram karbonhidrat içerir.
Karbonhidrat Bakımından Zengin Olan Diğer Gıdalar
- Dondurma
- Kurabiye
- Puding
- Çörek
- Soda
- Tatlı Çay
- Meyve Suları
- Muz
- Şeftali
- Elma
- Yaban Mersini
- Üzüm
- Badem
- Portalak
- Kavun
- Bezelye
- Hindistan Cevizi
- Kabak
- Kuru Üzüm
- Mısır
- Barbunya
- Fasulye
- Leblebi
- Armut
Günde Ne Kadar Karbonhidrat Alınmalı
Günlük karbonhidrat tüketimi hakkında farklı görüşler var. Kişin yaşı, kilosu ve sağlık durumuna göre bu miktarlar değişebilmektedir. Bazı kaynaklar günde ortalama 150 gram karbonhdrat alımının faydalı olduğunu söylerken. Amerika kaynaklı kaynakların büyük bir bölümü 225 ila 325 gram karbonhidrat tüketilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu noktada en doğrusu kişin kendi vücut yapısına göre uzmanına danışarak tüketim yapmasıdır.
Günlük karbonhidrat tüketimi hakkında farklı görüşler var. Kişin yaşı, kilosu ve sağlık durumuna göre bu miktarlar değişebilmektedir. Bazı kaynaklar günde ortalama 150 gram karbonhdrat alımının faydalı olduğunu söylerken. Amerika kaynaklı kaynakların büyük bir bölümü 225 ila 325 gram karbonhidrat tüketilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu noktada en doğrusu kişin kendi vücut yapısına göre uzmanına danışarak tüketim yapmasıdır.
Karbonhidratların Faydaları ve Zararları
Kötü ününe rağmen karbonhidratlar sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Vücudun ana yakıtlarından ve enerji kaynaklarının başında karbonhidratlar gelir. Kan dolışımdan nefes alıp vermey, karaciğer sağlığından, kas sağlığına, hücrelerin işlevlerini sağlıklı yürütmeleri ve gerekli enerjiyi sağlamaları için karbonhidrat elzemdir.
Karbonhidratlar bazı hastalılara faydalıdır. Tahılların içerdiği diyet lifleri kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur. Lif ayrıca obezite ve tip 2 diyabet karşı koruyabilir. Lif ayrıca optimum sindirim sağlığı için gereklidir.
Karbonhidratlar kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olurlar. Meyveler, tahıllar ve sebzeler karbonhidratlar içerirler ve bu besinler kilo vermeye yardımcı olurlar. Bunun yanında lif içeren karbonhidratlı gıdalar sindirim sistemi için faydalı olduklarından dolayı kilo vermeyi kolaylaştırırlar.
Bünyede karbonhidrat eksikliği sağlık sorunlarına neden olur. Genelde kilo vermek için bünyeye karbonhidrat alımı durdurmak gibi büyük hatalar yapılır. Halbuki bu durumda ciddi hastalıklara davetiye çıkarılmış olur. Zayıflamak için karbonhidrat alımını durdurmak yerine kalite kötü karbonhidrat tüketiminden uzak durulması gerekir.
Sonuç
Karbonhidratlar bünyenin enerji kaynağıdır ve düzenli olarak alınmalıdır. Kötü karbonhidratlar yapay üretildikleri için tüketiminden uzak durmakta fayda var. Doğal gıdalardan karbonhidrat tüketimi yapmak en doğru seçimdir.
Kaynak
http://www.faydalarizararlari.com/karbonhidrat-iceren-yiyecekler