İdrar Tutmanın Zararları

İdrar tutmanın zararları en fazla böbreklere olduğu biliniyor. Uzun süre tutulan idrar mesaneden tekrar böbreklere çıkarak böbreklere karşı bir takım tehditler meydana getirdiğini belirten uzmanlar idrar tutmanın zararlı olduğunu söylüyorlar. Sağlıklı her birey günlük ortalama 2-2.5 litre su tüketmelidir. Erişkin sağlıklı bir bireyin mesanesi 0.5 litre su alabilmektedir. Bu nedenle en az günde iki defa idrar boşaltımı yapılmalıdır. Aksi taktirde mesane içerisinde bekleyen idrarı aşırı tutmanın zararını böbrekler görecektir.




İdrarı Fazla Tutmanın Zararları Nelerdir?


  • Mesanede biriken idrar önce üreter denen idrar torbasıyla böbrekleri birleştiren kanala, ardından da böbreklere baskı yaparak ve bu yolla a kolayca mikroplarla buluşarak böbrek yetmezliğine kadar ileri boyutlara götürebilecek zararlar vermektedir.
  •  İdrar torbasının ancak 3/4'dü rahat bir şekilde dolduktan sonra mesaneye gelen idrar, torbanın kaslarını büzerek kasılmalarını sağlayacak kas yapısını zayıflatacaktır.
  • İdrarı sık olarak fazla tutan kişilerde genellikle sistit denen idrar torbasının enfeksiyon kapması sorunu yaşanmaktadır. Kadınların idrarı dışarıya boşaltma organının boyutu erkeklere göre daha küçük olduğu için, kadınlarda idrarı tutmadan kaynaklı sistit daha daha fazla görülmektedir.
İdrar tutmadan kaynaklı hastalıkların önemli böbrek sorunlarına neden olabileceği için çocuklarda çiş eğitimi oldukça önemlidir. Genellikle oyuna dalma nedeniyle veya farklı sebeplerden dolayı çocuklar tuvalete girmemek için idrarını tutmaya çalışırlar. Bu nedenle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu oldukça sık görülür. Buna bağlı olarak böbreklere kaçan idrar böbrekleri genişleterek zarar vermektedir. Böbreklere ne kadar zarar verdiğini anlamak için Radyoloji departmanında Skopi cihazı ile Sistogram tetkiki yapılır. Bu tetkik böbreğin ene kadar genişlediğini en iyi gösteren yöntemdir.

İdrar tutmanın zararları sonucu meydana gelen böbrek genişlemelerini doktorlar 1-4 evre olarak belirler. Şayet 1. ve 2. evrede çoğu zaman ilaç tedavisi yapılırken 3. ve 4. evre böbrek genişlemelerinde cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Mesaneden böbreğe giden kanal zamanla daha fazla geriye kaçış yaptığı için gevşemektedir. Bir operasyonla bu kanalın düzeltilme işlemi uygulanmaktadır.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu