Durian Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Durian, Endonezya, Malezya, Brunei ve Filipinler’in yerli meyvesidir; ama esas olarak Tayland, Malezya, Endonezya tarafından ihraç edilir. Meyve tropikal iklimlerde yetişir. Durian meyvesi eşsiz özelliklere sahip, lezzetli, yumuşak, etli ve çok popüler bir meyvedir. Güney-Doğu Asya ülkelerinde “Meyvelerin Kralı” olarak saygı görmektedir.



Durian‘ın 30 türü vardır; ancak sadece 9 türü yenilebilmektedir. Nadir olsa da, Asya Birleşik Devletleri Gıda piyasasında bulunabilmektedir. Asya’da, kendi sezonunda hemen hemen her süpermarkette rahatlıkla bulabilmek mümkündür. Öyle ki, pazarlarda ve sokak satıcılarının tezgahlarında bile yığınla Durian görmek mümkün.

Durian seçmek, doğru bir yol istemektedir. Birbirinden farklı olgunlukta Durianları seçmek meyveyi tanımakla ilgilidir. Eğer bu meyveyi ilk kez tadacaksanız, iç eti gevrek ve lezzeti hafif olan genç Durianları tavsiye edebiliriz. Çoğu kez Durianın kabuğu kendi açılır ve çatlamaya başlar. Ya da bir bıçak yardımı ile siz meyveyi açabilirsiniz. Ancak bunun için oldukça dikkatli olmanız gerekecektir. Çünkü Durianın kabuğu çok sert ve dikenlidir. Çıplak elle tutulduğunda canınızı yakabilir. Durian genel olarak tazelik gösterir ancak isteğe göre alkolle marina ederek de eti olgunlaştırmak mümkündür.


Durian mevsimlik bir meyvedir. Bu özelliğiyle mango ve diğer tropikal özel meyveler ile örtüşmektedir. Tipik olarak sezonu hazirandan ağustosa kadar sürer.



Büyüklüğü, eşsiz kokusu ve zorlu dikenli kabuğu ile diğer tropikal meyvelerden ayrılır. Boyu 12 ila 15 cm’ e kadar ulaşabilir. Ağırlığı ise; 1 ila 4 kg aralığındadır.

Et yemeklerinde veya hamur işlerinde oldukça sık kullanılan bu meyve, Güneydoğu Asya mutfağında önemli bir yere sahiptir. Mutfaklarda, özellikle tatlı preparatlarında çeşitli tatlandırıcı madde olarak kullanılmaktadır. Durian tohumları da yuvarlak, oval bir şekildedir. Tohumları haşlanmış olarak güvenle tüketebilirsiniz.


Durian’ın Faydaları Nelerdir?


  • Durian, muz, avakado ve diğer tropikal meyveler gibi, enerji, mineral ve vitamin açısından zengindir. 100 gr taze Durianda 147 kalori bulunmaktadır.
  • Meyve yenildiğinde, enerji yeniler ve anında vücudu canlandırır. Kolay sindirilebilir; yumuşak eti doymuş yağ ve kolestrol içermez.
  • Diyet için ideal bir meyvedir. Çünkü lif bakımından oldukça zengindir. Zengin lif içeriği, toksinlerin bağırsakta bekleme süresini azaltarak kolon mukaza zarını korumaya yardımcı olur ve sindirim sistemini hızlandırır. Kabızlık sorunları için de müshil etkisi yaratır.
  • Durian içeriğindeki zengin C vitamini ile tam bir antioksidan özelliğinde bir meyvedir. C vitamini açısından zengin olan bu meyvenin tüketilmesi, insan vücudunun enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç geliştirmesini sağlar ve vücutta bulunan zararlı bakterilerin ve mikropların temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Durian, B vitamini kompleks grupları için mükemmel bir kaynaktır. Çünkü içeriğinde niasin, riboflavin, pantotenik asit (B5 vitamini), piridoksin (vitamin B-6) ve tiamin (vitamin B-1) oldukça zengindir. Vücut sağlığı için bu vitaminler gereklidir.
  • Ayrıca içeriğinde zengin miktarda, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Manganez antioksidan özelliği ile enzimlerde, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve Demir kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir.
  • Taze Durian meyvesi, potasyum bakımından çok zengin bir kaynaktır. Potasyum kalp hızı ve kan basıncının kontrolüne yardımcı hücreler ve vücut sıvıları için önemli bir elektrolit özelliğindedir.
  • Aynı zamanda “doğanın uyku hapı” olarak da anılmaktadır. Durian, triptofan denilen bir çeşit amino asiti yüksek düzeyde içerir. İnsan vücutlarında serotonin (mutluluk hormonu) ve melatonin (23:00-05:00 arası salgılanan büyüme hormonu) salgılanmasına yardımcı olur. Bu nedenle uyku problemlerini ve epileptik olayları kontrol altına almakta hayati bir rol oynamaktadır.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu