Cipsin Zararları Nelerdir ?

Cips uygun fiyatlı, lezzetli ve kolayca ulaşılabilen bir abur cubur türüdür. Fakat, karnınız acıktığında ya da bir şeyler atıştırmak istediğinizde, tercihinizi cipslerden yana kullanıyorsanız, bu ürünlerin vücudunuzda bıraktığı etkiler hiç de memnun edici olmayacaktır. Eğer sağlıklı bir beslenme düzeniniz varsa ve cipsi de ara sıra tüketiyorsanız, yediğiniz cipsler vücudunuza onarılamayacak hasarlar bırakmayacaktır. Asıl tehlike, cipsi her gün tüketmeye başladığınızda ya da sağlıklı yiyecekler yemek yerine cipse yöneldiğinizde başlar. Maalesef bu atıştırmalık, günümüzde oldukça popülerleşmiş ve çok fazla tüketilmeye başlanmıştır. Bu ürünü çok fazla tüketmek demek, vücudumuza çok fazla zararlı maddenin girmesi ve yeteri kadar vitamin ve mineral girmemesi anlamına gelmektedir. Ayrıca cipslerin üretiminde, birazdan bahsedeceğimiz, oldukça sağlıksız olan trans ve doymamış yağlar kullanılmaktadır.



Bu nedenle cips yemenin sağlığınıza verdiği zararların neler olduğunu bilmek, bir daha cips alırken ikinci bir kez düşünmenize sebep olacaktır. Bu yazımızda sizin için, cipslerin sağlığa zararlarını 7 maddede listeledik!

Cipsin Zararları Nelerdir?

1. Kilo Almak

Cipsler, içerdikleri yağ ve kalori bakımından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerisinde bu kadar fazla kalori ve yağ bulunduran yiyecekleri tüketmek, aşırı kilo alma ve obezite riskini arttırmaktadır. Bir paket cips içerisinde ortalama 15-20 tane patates cipsi bulunur ve bunlar da yaklaşık olarak 10 gram kadar yağ içerirler ve toplamda tüm içerik 154 kaloriye denk gelir. Kilo almak ile patates cipsi yemek arasındaki ilişki, işlenmiş et, şekerle tatlandırılmış gıdalar, işlenmemiş kırmızı et ve benzer diğer yiyeceklerin kilo aldırmayla ilişkisinden daha güçlüdür. Yani patates cipsi, çok daha fazla kilo almanıza neden olabilir. Ayrıca unutmayın ki, aşırı kilolu olmak ya da obez olmak diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskini oldukça arttırmaktadır. Bir daha cips alırken bunu aklınıza getirin!

2. Düşük Besin Değeri

Eğer düzenli olarak cips tüketiyorsanız ve bu ürünü beslenme düzeninizin bir parçası haline getirdiyseniz, alınması gerektiği kadar besin değeri açısından zengin ürünler tüketmiyorsunuz demektir. Cipsler tipik olarak, mineral ve vitamin açısından oldukça zayıftır ve beslenme alışkanlıklarımıza baktığımızda, cipsleri genelde mineral ve vitamin deposu yiyeceklerin yerlerine tercih ederiz. Cipsin ana maddesi olan patateste iyi miktarda potasyum ve C vitamini olmasına rağmen, bu patatesleri sağlıksız yağlarda kızartmak, bütün besin değerlerini de öldürmektedir. Bu neden cips tüketmenin hiçbir faydası olmayacaktır. Öğünlerimizde sağlıklı atıştırmalıklar yemek, besin değeri eksikliklerini çok rahat kapatabilir ve siz bunun yerine cips yemeyi tercih ederseniz, bu faydadan yararlanamayacağınız gibi zararlarına da katlanmak zorunda kalacaksınız.

3. Yüksek Kan Basıncı

Genelde birçok patates cipsinde, tadı arttırmak için ekstradan tuz ilave edilir. Araştırmalara göre öğünlerinizde aldığınız tuz miktarının normalden fazla olması birtakım sağlık problemlerine yol açmaktadır. Örneğin cipsin içerisinde bulunan tuz, kardiyovasküler sağlığınızı tehdit altına almaktadır. Ayrıca, cipsin içerisindeki tuz, kan basıncınızın artmasına neden olabilir. Yüksek kan basıncı felce, kalbin iflasına, konoroner kalp hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına sebep olabilmektedir. Patates cipsleri içerisinde ortalama 20-30 gram başına 120 ile 180 miligram arasında tuz bulunmaktadır. Bir paket patates cipsinin de 20-30 gramdan fazla olduğunu hesaba katarsak, birçok insan cips yerken sandığından çok daha fazla tuz tükettiğinin farkında bile değil. 2010 yılında yapılan araştırmalara göre, herhangi bir hastalığı olmayan insanlar gün başına tükettikleri tuz miktarını yaklaşık 2300 miligram civarında tutmaları, sağlık açısından gerekli görülmektedir. Fakat eğer birey 50 yaşının üzerindeyse ya da hali hazırda yüksek kan basıncı problemleri varsa, günlük tuz tüketim miktarını 1500 miligramı aşmayacak şekilde ayarlamaları gerekmektedir.

4. Yüksek Kolesterol

Sık sık cips tüketmek, cipsin içerisindeki zararlı yağların tipi ve miktarı nedeni ile yüksek kolesterol seviyeleri ile ilgili sorunların yaşanmasına sebep olmaktadır. Birçok markadaki patates cipsi, kullanıcıların sevdiği o çıtır çıtır halini alması ve raf ömrünün uzun olması için, trans yağlar içerisinde kızartılarak pişirilir. Trans yağlar tüketebileceğiniz en zararlı ve tehlikeli yağlardır. Yapılan araştırmalara göre trans yağları tüketmek, kötü kolesterolünüzün seviyesini arttırırken, iyi kolesterolünüzün seviyesini azaltmaktadır. Bu nedenle bir daha cips aldığınızda, favori cipsinizin etiketinde neler yazdığını okuyun ve içerisinde herhangi bir hidrojene yağ kullanılıp kullanılmadığına bakın. Bu trans yağlar beslenme düzeninizde istemeyeceğiniz ve kaçınmanız gereken yağlardır. Tavsiye etmesek de, yine de patates cipsi yemekte ısrarcıysanız, en azından içerisindeki yağlara bir göz atın.

Ayrıca, eğer yediğiniz cips, içerisinde herhangi bir trans yağ bulundurmuyorsa da, genelde içerisinde bir aç gram sağlıksız doymuş yağ bulunur. Yapılan araştırmalar, doymuş yağların da yüksek kolesterol seviyelerine neden olduğunu bulmuştur. Hatta bunun yanında kalp hastalıkları ve diyabet riskini de arttırmaktadır. 20-30 gram patates cipsi içerisinde yaklaşık 1 ile 1,5 gram arasında doymuş yağ bulunmaktadır ve ne kadar çok cips tüketirseniz bu sağlıksız yağ vücudunuza o kadar fazla zarar verir.

5. Kalp Hastalığı

Üreticiler işlenmiş gıdalar hazırlarken az önce de bahsettiğimiz gibi, genelde trans yağları kullanırlar. Bu durum patates cipsi üreticileri için de geçerlidir. Trans yağ ile üretilmiş ürünleri, mesela cipsleri, tüketmek arterlerinizin tıkanmasına, bu nedenle kanın taşıdığı oksijenin kalbe ulaşımının engellenmesine neden olmaktadır. Bu durum koroner kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve ölüm riskini oldukça arttırmaktadır. Harvard’ın sağlık enstitüsünde yürütülen bir araştırma sonucunda, özellikle koroner kalp hastalığı için, trans yağ tüketiminin belirgin bir risk faktörü olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle trans yağ tüketiminizi mümkün olduğunca azaltmalısınız.

6. Akrilamid

Akrilamid, cips içerisinde bulunan, kansere yakalanma ve sinir hasarı yaşama riskini attırabilen bir tür kimyasaldır. Patates içerisinde hali hazırda bulunan şeker ve asparagin isminde bir aminoasidin patatesin yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sonucu oluşan bir kimyasal reaksiyon sonunda, akrilamid dediğimiz madde oluşur. Mersin Üniversitesi’nde bilim adamlarınca yapılan araştırmalara göre, patates cipsi hazırlanılırken kullanılan yöntem, yani yüksek sıcaklıklarda kızartılarak pişirilmesi, normalde olduğundan neredeyse iki kat daha fazla akliramid oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum da, cips tüketimi ile birlikte kanser riskinin çok daha büyük boyutlara ulaşması anlamına gelir.

7. Sentetik Yağ: Olestra

Olestra denilen madde, patates cipsi üreten firmaların, ürünlerinin yağsız ya da az yağlı versiyonlarını üretirken normalde kullandıkları yağların yerine kullandıkları bir tür sentetik yağdır. Fakat, bu yağ kullanılmasında amaçlandığı gibi, sağlıklı bir kilo kontrolü yapılmasını sağlamaz. Bunun sebebi, böyle bir şey yediğinizde vücudunuz yağ ve kalori bekler, ama beklediği şeyi olestra denilen yağ nedeni ile alamadığı zaman normalde olması gereken o tokluk hissini hissetmezsiniz. Bu nedenle doymadığınız için, farklı daha yüksek kalorili ürünlere istemeden yönelirsiniz. Dolayısıyla bu durum kilo verme çabanızı da engeller. Ayrıca, yapılan araştırmalara göre, olestra vücudumuzdaki karotenoid seviyesinin azalmasına neden olmakta. Karotenoidler vücudumuzda kanser ve maküler dejenerasyon gibi hastalıklarda dahil olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynayan maddelerdir. Bunun yanında olestra vücutta A, D, E ve K vitaminlerinin seviyesini de düşürmektedir. Olestra ile yapılmış patates cipslerini tüketmek ayrıca ishal ve başka mide – bağırsak hastalıklarına neden olabilmektedir.


Kaynak
https://evdesifa.com/cipsin-zararlari-nelerdir/

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu