Kayın mantarı, Pleurotaceae familyasından yaygın olarak yenilebilen bir mantar türüdür. Latinca adı Pleurotus ostreatus olan bu mantar en lezzetli ve ekonomik değeri olan mantarlardan biridir. Doğada kayın ağaçlarında yetişmesi nedeniyle kayın mantarı olarak adlandırılır. Bilinen diğer adları istiridye mantarı ve kavak mantarıdır.
Kayın mantarı ayrıca sanayide ve vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme amacıyla kullanılır.
Kayın Mantarı Özellikleri
Kayın mantarı ayrıca sanayide ve vücuttaki toksik etki gösteren bileşenleri mantar kullanarak temizleme amacıyla kullanılır.
Kayın Mantarı Özellikleri
- Kayın mantarının şapka bölümü geniş ve istiridyeye benzer yapıdadır. Ortalama çapı 5 ile 25 cm arasında değişir. Sapı yok denecek kadar kısa olup düşük oksijen oranı olan bölgelerde yetişen mantarlarda ince uzun halde olabilir.
- Kayın mantarı, en ideal ışık altında beyaz-gri arası renktedir. Fazla ışık aldığı alanlarda sarı, az ışık aldığı yerlerde ise siyah tonlarında olabilir.
- Genel görüşlerin aksine yüksek protein oranına sahip bir mantar değildir. Vitamin ve mineral açısından zengin olup lifli bir gıda olduğu için tok tutma özelliği vardır. Tek başına kızartma ve ızgara olarak yenebildiği gibi özellikle et yemeklerinde, sotelerde, omlet vb. yumurtalı yemeklerde kullanılan lezzetli bir mantardır. dünya mutfağında da bol bol kullanılır.
- Ağırlığının büyük çoğunluğu sudan oluşur ve toplandıktan sonra bir kaç saat içinde suyun buharlaşması nedeniyle ağırlığının yaklaşık % 10’unu kaybeder.
- Dünya’da ticari olarak üretimi yapılan mantarlar içerisinde ikinci sırada olup Avrupa’da bolca tüketilmektedir.
- Farklı sıcaklıklarda gelişebilen Pleurotus florida ve Pleurotus sajor-caju adında iki türü daha vardır ancak genel olarak Pleurotus ostreatus türü üretilir.
Kayın Mantarı ( İstiridye,Ağaç Mantarı ) Hangi Ortamlarda Yetişir ?
İstiridye mantarı son baharda yetişmesi dolayısıyla %80-90 nem ortamında yetişir. Kuluçkasıda karanlik olmakla beraber kuluçka sonrasi gunde 5-6 saat Floresan ışığa ihtiyaç duyar. Kapalı depoda yapılan yetistiriciliklerde havalandırma verim açısından çok önemlidir.Oda ısısı kuluçkada 20 hasatta ise 16 derece ister.
Doğadaki en zehirsiz mantar türüdür. Doğal antibiyotik özelliklerine sahiptir. Birçok kanser türünün tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.
Ülkemizde istidye mantarı tanınırlık durumu nedir?Üretim tüketim arasındaki dengesizlik girişimciler açısından bir fırsatmıdır?
Bu mantar en yaygın İstanbul olmak üzere tüm büyük şehirlerde tanınmaktadır.10 yıllık bir süredir üretilmekte ve yavaş yavaş tanınmaya başlanmıştır. Evet bu mantar çeşidinin üretimi girişimciler açısından bir fırsattır. Burayı tıklayarak bu konu hakkındaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
Kaynak
https://istiridyemantar.wordpress.com/2013/01/23/istiridye-mantari-nedir-hangi-ortamlarda-yetisir/
https://www.dogalmantarlar.com/kayin-mantari-ve-ozellikleri/
Doğadaki en zehirsiz mantar türüdür. Doğal antibiyotik özelliklerine sahiptir. Birçok kanser türünün tedavisinde yurt dışında kullanılmaktadır.
Ülkemizde istidye mantarı tanınırlık durumu nedir?Üretim tüketim arasındaki dengesizlik girişimciler açısından bir fırsatmıdır?
Bu mantar en yaygın İstanbul olmak üzere tüm büyük şehirlerde tanınmaktadır.10 yıllık bir süredir üretilmekte ve yavaş yavaş tanınmaya başlanmıştır. Evet bu mantar çeşidinin üretimi girişimciler açısından bir fırsattır. Burayı tıklayarak bu konu hakkındaki sorulara cevap bulabilirsiniz.
Kaynak
https://istiridyemantar.wordpress.com/2013/01/23/istiridye-mantari-nedir-hangi-ortamlarda-yetisir/
https://www.dogalmantarlar.com/kayin-mantari-ve-ozellikleri/