Televizyon'un İcat'ı ve Mucit'i



John Logie Baird (İskoçya) televizyonun mucidi olarak ün salmış olsa da, icadı olan mekanik televizyon 15 yılda demode olmuştu; bu nedenle birçokları, icat ettiği elektronik sistemden yola çıkarak Vladimir Zworykin'i televizyonun babası sayar.


Elektrik mühendisi Baird'in çektiği kronik bir rahatsızlığı vardı, başarısız birkaç buluş yaptıktan sonra görüntüyü iletme düşüncesini geliştirmeye başladı. Para sıkıntısı içinde ve sağlığı bozuk olan Baird, Paul Nipkow'un (Almanya) buluşu olan optik tarayıcı diski geliştirerek, mekanik bir televizyon alıcı ve vericisi icat etti. Bu sistem için 26 Temmuz 1923'te patent başvurusu yaptı ve 1924'de patentini aldı. 2 yıl sonra da, çay kutusu, bisküvi kutusu, örgü şişleri gibi atık malzemeden, işleyen bir televizyon üretti ve 1926'da halka tanıtımını yaptı.


Bu arada Vladimir Zworykin (Rusya-ABD) ve Philo T. Fransworth da (ABD), birbirlerinden bağımsız olarak, elektronik televizyon sistemleri üzerinde çalışıyorlardı. Patentini aldığı "görüntü çözümleyici"yi kullanarak elektronik televizyon gösterimini ilk yapan Fransworth oldu. Ancak, çağdaş anlamda televizyonun gelişmesini asıl sağlayan, Zworykin'in icat ettiği katodik ışın verici(1923)-alıcısı(1924) olacaktı. Patentini 1938'de aldı. Bu iki buluş, çağdaş televizyonun iki ana unsurunu oluşturur.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu