Kimerizm Nedir ?




Normal şartlarda bir yumurta ve bir sperm birleşimi ile meydana gelen zigotun mutasyonlar sonucu birçok normal dışı sapmaları vardır. Genler üzerindeki ya da ilk birleşme anındaki birtakım farklılıklar bazen oluşan canlılığın devam etmemesi ile bazen yaygın olarak bilinen down sendromu gibi patolojilere bazen de ilk bakışta hiç belli olmayan ve hatta rutin taramalarda açığa çıkmayan farklılıklara neden olur. Kimerizm bu son grupta yer alır. Kimerizm, döllenmiş iki yumurtanın birleşmesi ve ikiz yerine tek bebeğin doğması sonucu ortaya çıkıyor. İki yumurta birbirine temas ediyor, yumurta zarları eriyor ve iki yumurta birleşip tek bir beden içerisinde farklı DNA ve farklı iki ikize ait olan organ ve dokuları bulunduruyor.Burada hangi organın hangi yumurtadan gelen genlerle geliştiği bilinmiyor.

Annenin göz ,el,ayak  v.s organları bir yumurtadan rahim,kalp v.s. gibi organları diÄŸer yumurtadan geliÅŸiyor.Ya da tersi ..ya da   sadece bir organı....ÖrneÄŸin annenin rahim genleri diÄŸer yumurtadan geliÅŸti ise; dünyaya gelen bebek kadının doÄŸmayan ikizinin DNA’sını taşıyabiliyor. Dolayısıyla anne doÄŸurduÄŸu çocuÄŸun biyolojik annesi olabiliyor ama gerçek genetik annesi olmuyor. O bebek ikinci ikizine ait olan yumurtalıkta geliÅŸtiÄŸi için anne onu psikolojik olarak reddedebiliyor. Genetik birliktelik ve birebirlik olmuyor. Organ transplantasyonlarında da kimerizm önemini korumakta...

Hermafrodit (Çift cinsiyet) cinsiyet bozukluğu olan bazı insanlarda da kimerizm olabiliyor. Son yıllarda yaygınlaşan tüp bebek uygulamaları da ileride kimerizm vakalarında artışa yol açabilir, çünkü tüp bebek uygulamasında, iki embriyonun aynı anda döllenme olasılığı çok fazla.
Dünyadaki kimerik kadınların sayısı literatürde 50-60 arasında yer almaktadır.
Daha yeni Daha eski

Ä°letiÅŸim Formu