Mide Asidi Nedir?
Midemiz yediğimiz yemekleri sindirmek için özel bir asit bileşeni salgılayarak gıdaları bağırsaklarda sindirilebilir hale getir. Fakat asit oranı artarsa midede gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Asit oranı azalırsa da bu sefer hazımsızlık problemleri yaşanmaya başlar. Eğer asit yemek borusundan kaçarsa bu sefer de reflü gibi hastalıklar görülmeye başlanır.
Mide Asidi Belirtileri
Mide asidi ile ilgili sıkıntılarınız olup olmadığını farklı yollarla tanımlayabilirsiniz. Eğer mide asidi fazlalığı varsa midenizde yanma, ağrıma gibi sorunlar baş gösterecektir. Bu arada mide asidininpH değeri 1.0 ila 3.5 aralıklarındadır. bu aralığın üstüne çıkması ya da altına düşmesi bazı sıkıntılara kapı aralamaya başlayacaktır.
Belirtiler Kısaca Şu Şekildedir:
Mide yanması, mide zafiyeti : Yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra başlayıp, devam eden ağrılar. Mide iltihabı, onikiparmak ülseri : Yemek yedikten kısa bir süre sonra başlayan ağrılar. Mide ülseri : Yemek tedikten 2-3 saat sonra başlayan ağrılar. Eğer mide asidiniz az ise bu sefer de şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetler yaşamaya başlarsınız.
Mide Asidi Nasıl Giderilir?
Eğer midenizde asit fazlalığı olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken bir doktora başvurarak size önereceği ilaçları kullanmanızdır. Doktorun size vereceği asit önleyici ve midedeki asiti emici ilaçlar sizi oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca mide asidini kontrol altına almak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şöyle: - Yemeğe çiğ salata veya taze meyveyle başlamak. - Yemekleri iyice çiğnenmeli ve yavaşça yemelidir. - Sofradan, tam mideyi tam doldurmadan kalkılmalıdır. - Yemek sırasında ve sonrasında çok fazla su içmemelidir. - Yemeklerimizin ısısı da önemli bu yüzden yemekler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı - Yemek saatlerimizin bir standartı olmalı. - Yemekten sonra yaklaşık 1 saat istirahat edilmeli.
Mide Asidini Azaltan Yiyecekler
Lif bakımından zengin olan tüm sebzeler midenize iyi gelecektir. Bu sebzeler aynı zamanda uzun süren bir tokluk hissi yaratacak ve kilo vermenize de yardımcı olacaktır. Lif açısından zengin sebzeler Brokoli, patlıcan, marul, şalgam, lahana ve enginar olarak sıralanabilir.Ayrıca yağsız protein alımı da mide asidini dengeler. Fakat içinde protein var diye yağlı dana eti yerseniz durum tam tersine dönecek ve bu sefer mide asidiniz artacaktır. Protein için balıklara ve mercimek, kuru fasülye gibi tahıllara yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.İçerisinde asit yoğunluğu bulunan; greyfurt, portakal, mandalina gibi meyveler size zarar verirken elma, ahududu, böğürtlen, kivi, karpuz gibi meyveler ise midenizi rahatlatacaktır.Ayrıca mide asitini arttıracak fast food ve asitli içeceklerden de uzak durmanız önerilir.
Midemiz yediğimiz yemekleri sindirmek için özel bir asit bileşeni salgılayarak gıdaları bağırsaklarda sindirilebilir hale getir. Fakat asit oranı artarsa midede gastrit, ülser gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Asit oranı azalırsa da bu sefer hazımsızlık problemleri yaşanmaya başlar. Eğer asit yemek borusundan kaçarsa bu sefer de reflü gibi hastalıklar görülmeye başlanır.

Mide Asidi Belirtileri
Mide asidi ile ilgili sıkıntılarınız olup olmadığını farklı yollarla tanımlayabilirsiniz. Eğer mide asidi fazlalığı varsa midenizde yanma, ağrıma gibi sorunlar baş gösterecektir. Bu arada mide asidininpH değeri 1.0 ila 3.5 aralıklarındadır. bu aralığın üstüne çıkması ya da altına düşmesi bazı sıkıntılara kapı aralamaya başlayacaktır.
Belirtiler Kısaca Şu Şekildedir:
Mide yanması, mide zafiyeti : Yemeğe başladıktan kısa bir süre sonra başlayıp, devam eden ağrılar. Mide iltihabı, onikiparmak ülseri : Yemek yedikten kısa bir süre sonra başlayan ağrılar. Mide ülseri : Yemek tedikten 2-3 saat sonra başlayan ağrılar. Eğer mide asidiniz az ise bu sefer de şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlık gibi şikayetler yaşamaya başlarsınız.
Mide Asidi Nasıl Giderilir?
Eğer midenizde asit fazlalığı olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken bir doktora başvurarak size önereceği ilaçları kullanmanızdır. Doktorun size vereceği asit önleyici ve midedeki asiti emici ilaçlar sizi oldukça rahatlatacaktır. Ayrıca mide asidini kontrol altına almak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şöyle: - Yemeğe çiğ salata veya taze meyveyle başlamak. - Yemekleri iyice çiğnenmeli ve yavaşça yemelidir. - Sofradan, tam mideyi tam doldurmadan kalkılmalıdır. - Yemek sırasında ve sonrasında çok fazla su içmemelidir. - Yemeklerimizin ısısı da önemli bu yüzden yemekler ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı - Yemek saatlerimizin bir standartı olmalı. - Yemekten sonra yaklaşık 1 saat istirahat edilmeli.
Mide Asidini Azaltan Yiyecekler

Lif bakımından zengin olan tüm sebzeler midenize iyi gelecektir. Bu sebzeler aynı zamanda uzun süren bir tokluk hissi yaratacak ve kilo vermenize de yardımcı olacaktır. Lif açısından zengin sebzeler Brokoli, patlıcan, marul, şalgam, lahana ve enginar olarak sıralanabilir.Ayrıca yağsız protein alımı da mide asidini dengeler. Fakat içinde protein var diye yağlı dana eti yerseniz durum tam tersine dönecek ve bu sefer mide asidiniz artacaktır. Protein için balıklara ve mercimek, kuru fasülye gibi tahıllara yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.İçerisinde asit yoğunluğu bulunan; greyfurt, portakal, mandalina gibi meyveler size zarar verirken elma, ahududu, böğürtlen, kivi, karpuz gibi meyveler ise midenizi rahatlatacaktır.Ayrıca mide asitini arttıracak fast food ve asitli içeceklerden de uzak durmanız önerilir.