Uzmanlar mutfaklardan eksik etmediğimiz, kokusu ile tüm herkesi büyüleyen kakao hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kakako hakkında yapılan son araştırmalara göre, illet hastalık olan kolon kanseri riskini azaltıığı ortaya çıktı. Kakao hakkında çıkan bu sonuç tüm herkesi şoke etti.
Düzenli olarak kakao tüketiminin illet hastalıklardan biri olan bağırsak kanseri riskini azalttığı ortaya çıktı. Aynı zamanda düzenli kakao tüketimi, beyin ve kalp fonksiyonlarını yüksek düzeyde iyileştirdiği iddia ediliyor. Kakaonun bilinmeyen faydalarının yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmasında uzmanların büyük payı vardır. Artık herkes kakao tüketimi hakkında geniş bir bilgiye sahiptir. Faydaları saymakla bitmeyen kakao, düzenli olarak tüketildiğinde diyabet halk arasında şeker olarak da nitelendirilen diyabet hastalığını riskini de azalttığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya atılan iddialar arasında yer aldı.
İspanya'daki beslenme ve gıda uzmanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günlük olarak kakao tozu tüketen ve tüketmeyen laboratuar farelerinin tümör hastalığına sebep olan kimyasallara maruz bırakılmalarının sonucunda verdikleri tepkilere bakıldı. Uzmanlar tarafından yapılan deneyin ilk aşamasında, ilk grup fareye 12 hafta boyunca kakao açısından zengin bir diyet uygulanırken, diğer gruba içerisinde hiç kakao içermeyen bir diyet yapıldı. Bir süre sonra deney fareleri bağırsak kanserinin ilk belirtilerini gösterdiler. Ancak uzmanlar, kakao açısından zengin diyet uygulanan gruptaki deney farelerinde, uygulanmayan gruptaki farelere göre bağırsak kanseri belirtilerinin daha az olduğuna şahit oldular.