Antep Fıstığının Yararları ve Zararları Nelerdir ?



Antep fıstığı adını ilk fıstık işletmeleri Gaziantep de kurulduğundan dolayı bu ilimizden almıştır. Kansızlıktan, diyabete kadar bir çok problemi önleyen Antep fıstığı aynı zamanda kilo aldırmayan kabuklu bir meyvedir.

Antep Fıstığının Faydaları


  • Antep Fıstığı Diyabete Faydalı: Kan şekerinin düşmesinde etkili olan antep fıstığı diyabet rahatsızlığında etkili bir kuruyemiştir.
  • Antep Fıstığı Kansızlığı İyi Gelir: Demir içeriği yüksek olan antep fıstığını çocuk ve kadınlar tükettiğinde anemi gibi kansızlık hastalığını hafifletir.
  • Antep Fıstığı Kilo Aldırmaz: Kalori oranı yüksek olmasından dolayı çoğu bireyin yemeyi tercih etmediği antep fıstığı bilinenin aksine kilo aldırmıyor. İçeriğinde bol yağ bulunması kiloya değil enerjiye dönüşüyor.
  • Kanseri Önlüyor: İyi huylu kolesterolü yükselterek kötü huylu olan kolesterolü düşürüyor. Yüksek oranda antioksidan içermesi ve resveratrol sayesinde bazı kanser türevlerini vücuttan uzaklaştırıyor.

Antep Fıstığının Diğer Yararları


  • Yorgunluğun azalmasında etkilidir.
  • Zihnin ve bedenin güçlenmesini sağlar.
  • 100 gram yendiğinde enerji vererek canlandırır.
  • Böbreklerde oluşan ağrıların hafiflemesini sağlar.
  • Kalp hastalıklarına iyi gelir.
  • Bağırsakların düzenli çalışmasında etkilidir.
  • Öksürüğü hafifleterek göğüsü yumuşatır.
  • Safra kesesinde oluşan ağrıları dindirir.
  • Meshane bölgesinde ve böbreklerde oluşan kumların dökülmesini sağlar.
  • Kan şekerini yükseltir.
  • Cinsel arzuların artmasında etkilidir.
  • Akciğerde oluşan iltihaplanmayı hafifletir.
  • Kandaki kolesterolün düşmesinde etkilidir.
  • İçeriğinde E, C ve B vitamini açısından zengindir.
  • Posa açısından patates, buğday ve pirinçten fazladır.

Antep Fıstığı Ne Kadar Yenmeli?

Günlük yağ ihtiyacı için: Günde 10 tane antep fıstığı yiyebilirsiniz.
B1, fosfor, vitamin ve protein için: 100 gram antepfıstığı yemek yeterlidir.
Antep Fıstığı Yağının Özellikleri


  • Doymamış yağ asitleri barındıran; Omega – 3 ve Omega 6 bulunur.
  • Tiamin, B3, B6, A, Pro vitamin ve B12 açısından zengindir.
  • Diğer yağlara oranla daha leziz bir tadı vardır.
  • Hamur işlerinde, tatlılarda, balıkta ve salatalarda kullanılmaktadır.
  • E vitamini açısından zengin olan yağ yaşlanmayı geciktirir.
  • İzler ve yanıklarda etkilidir.
  • Kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Cilde uygulanabilen antep fıstığı yağı kırışıklıkları azaltır.

Antep Fıstığı Yağı Nasıl Kullanılır?

Vücuda direk olarak sürülebilir.
Ağız yolu ile bal ile karıştırılıp tüketilebilir.
3 – 4 günlük yaraların üzerine merhem gibi direkt uygulanabilir.
Günde 1 tatlı kaşığı alarak tüketebilirsiniz.

Antep Fıstığının Zararları

Antep fıstığının zararları, Fıstık yıllardır alternatif tıpta bazı hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Kurutularak oldukça uzun süre saklanabilen ve yılın her ayı tüketilebilen bir besin kaynağıdır. Fıstık içeriğinde A, C, E vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum gibi mineraller barındırmaktadır. Bu özelliği sayesinde sağlık için geniş bir yelpaze içinde faydaları vardır. İçeriği sayesinde başta mide kanserine yakalanma riskini azaltır. Ayrıca cilt sağlığı, kalp sağlığı için önemli bir besindir. Vücut geliştirme ile uğraşan kişiler üzerinde oldukça etkili bir besin kaynağıdır.



Antioksidan içeriği sayesinde iç organları koruyucu etki yaratır. Vücudu birçok hastalığa karşı koruma altına alır. Sindirim sistemine karşı çok faydalıdır. Bu özelliği nedeni ile sindirim sistemi ile alakalı gelişen kanser hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indidir.

Sağlığa ciddi anlamda katkı sağlayan Antep fıstığı aşırı tüketim nedeniyle sağlık için risk oluşturabilir. Antep fıstığının yaratacağı zararlar kişinin sağlık durumu ile yakından ilişkilidir.




  • Özellikle kolesterol hastaları için uygun bir yemiş türü değildir. Bu nedenle kolesterol sorunu olanlar doktoruna danışarak ve minimum ölçülerde tüketmelidir.
  • Tüm fıstık çeşitleri gibi Antep fıstığı da yağlı bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle kilo alımına, ciltte sivilceye ve daha farklı cilt sorunlarına yol açabilir.
  • Gebelik döneminde aşırıya kaçılmadan tüketilebilecek bir besin kaynağıdır. Ancak aşırı tüketimi sağlık problemlerine yol açabilir.
  • Özellikle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir.

Kaynaklar:
http://www.zararlar.com/antep-fistiginin-zararlari.html
https://www.faydalari.com/antep-fistiginin-faydalari/
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu